Tuesday, December 20, 2016

Venedik Gezilecek Yerler Listesi

Venedik Gezilecek Yerler Listesi
• San Marco Meydanı: Dünyadaki en güzel meydanlardan biri olan San Marco Meydanı, Venedik gezilecek yerler listemizde ilk sırada yer alıyor. Meydanda bir çok önemli yapı bulunuyor. Devamı.
• San Marco Bazilikası: San Marco Meydanı’nda yer alan bazilika Bizans mimarisi sanatının en güzel örneklerinden biridir. Yapının tamamlanma tarihi 1617’dir. Devamı.
• Aziz Mark’ın Çan Kulesi: Şehirdeki en yüksek yapılardan biridir. San Marco Meydanı’nda yer alan kule 9. yüzyılda yapılmış ve ardından birkaç kez daha tekrar inşa edilmiştir. Devamı.
• Büyük Kanal: Venedik gezilecek yerler listesinin en önemli gezi noktalarından biri olan yer sahip olduğu hava ile görenleri kendine hayran bırakan şehrin en büyük kanalıdır. Devamı.
• Rialto Köprüsü: Büyük Kanal’da yer alan, şehrin en ünlü köprüsüdür. 1591 yılında yapılmıştır. Etrafında birçok mücevher, ipek ürünler ve cam ürünü satan dükkan yer alır. Devamı.
• Ahlar Köprüsü: Venedik’teki en ünlü köprüler arasında yer alır. Palazzo dele Prigioni ve Palazzo Ducale’yi birbirine bağlayan köprü 1602 yılında inşa edilmiştir. Devamı.
• Fondaco dei Turchi: Venedik – Bizans tarzında yapılmış, İtalya’nın kuzeydoğusunda yer alan Venedik gezilecek yerler listesindeki önemli saraylardan biridir. Devamı.
• Palazzo Ducale: Venedik Gotik tarzında inşa edilmiş bir saraydır. Çıkan yangınlar nedeniyle birçok kez yıkılıp yeniden yapılmıştır. 1923’te müzeye dönüştürülmüştür. Devamı.
• Santa Maria della Salute Bazilikası: Veba salgını nedeniyle, 17. yüzyılda Meryem Ana’ya ithaf edilerek Barok stilinde inşa ediliş, Venedik’in en ünlü kiliselerinden biridir. Devamı.
• Ca’ d’Oro: 15. yüzyılda inşa edilmiş, birçok güzel heykel ve işlemeyi barındıran, Venedik gezilecek yerler listemizdeki gotik bir saraydır. Bir zamanlar ön yüzü altınla kaplı olduğu için Ca’D’Oro (Golden House) – Altın Ev adını almıştır. Bizans resim, heykel ve bronz işleri günümüzde bu sarayda görülebilir. Ayrıca birkaç balkona sahiptir ve buralardan yer işlemelerinde kullanılan mozaikler görülebilir. Franchetti Gallery binanın bir parçasıdır ve bu kısımda Rönesans heykeltıraşlarının çalışmaları incelenebilir.
• Zattere: Dorsoduro’da sahil kenarı bir gezinti yeridir. Giudecca Kanalı kenarında yer alan Zattere, kışın kuzey rüzgarlarından korunup güneyin güneşine sığınılabilecek bir yerdir. San Polo ve San Marco’ya göre daha sakin bir yerdir. Sahil kenarında yürüyüş ya da yemek için ideal bir seçimdir. Ayrıca Zattere’de San Trovaso Kilisesi yanında bir gondolun nasıl yapıldığına şahit olabilirsiniz.
• Ca’ Rezzonico: Büyük Kanal’ın sağında yer alan barok stilinde, 17. yüzyılda yapılmış ve şu anda Museo del Settecento Veneziano’ya ev sahipliği yapan bir binadır. Venedik asaletinin görülebileceği Ca’Rezzonico 1660 yılında Baldassarre Longhena tarafından inşa edilmiş, 1750’de Giorgio Massari tarafından tamamlanmıştır. Yüzyıllar boyunca çok ünlü simalara ev sahipliği yapmıştır. İngiliz Şair Robert Browing bunlardan sadece biridir
• Gallerie dell’Accademia: Accademia Köprüsü altında bulunan ve 1750’li yıllarda resim, heykel ve mimari okulu olarak kurulan yapıdır. Kuruluş amacı, Venedik’i de Floransa, Milano, Bologna gibi resmi sanat merkezlerinden biri haline getirmektir. Günümüzde Accademia Galleries’de Tiziano’dan Pieta, Mantegna’dan Aziz George, Tintoretto’dan Aziz Markos’un Kaçırılışı gibi ünlü eserler görülebilir. Yapı, pazartesi 08.15 – 14.00, salı – pazar günleri ise 19.15’e kadar normal bilet 6.5 Euro, indirimli bilet 3.25 Euro ve erken rezervasyon ücreti 1 Euro karşılığında ziyaret edilebilir.
• Ca’ Pesaro: Venedik gezilecek yerler listemizdeki bir diğer önemli saraydır. Büyük Kanal üzerinde bulunan ve barok tarzına sahip olan saray Matise, Klimt, Kandisky gibi ünlülerin çalışmalarına ev sahipliği yapar. 1682 tarihinde yapılan bina üst katında Asya Müzesi’ni de barındırır. Bu kısımda samuray silahları, zırhlar, tazminat olarak alınmış sanat eserleri sergilenmektedir. Ca’Pesaro’da bulunan iki müze Çarşamba – Pazartesi 10.00 – 18.00 arasında ziyaret edilebilir.
• Fenice Tiyatrosu (İng: La Fenice, İta: Gran Teatro La Fenice): Avrupa’da en çok bilinen opera salonlarından biridir. Birçok prömiyere ev sahipliği yapmıştır. Kundaklama sonucu zarar gören yapı 2003 yılında orijinaline uygun olarak tekrar inşa edilmiştir. San Marco Meydanı’na 300 metre mesafedeki tiyatro birçok dilde hizmet veren kulaklıklar eşliğinde ziyaret edilebilir.
• Museo Correr: 18. yüzyıla ait tarihi objeler ve 13. ve 16. yüzyıllara ait resim ve heykellerin sergilendiği,Venedik gezilecek yerler listesindeki önemli müzelerden biridir. Venedik tarihine adanmıştır. Müze içerisinde eski ilginç kadın ayakkabıları koleksiyonu ile 16. yüzyıl şehir haritalar da müzede görülebilir. St. Marco Meydanı’nda bulunan müzenin girişi yetişkinler için 14 Euro, indirimli 8 Euro’dur.
• Scuola Grande di San Rocco: San Rocco Kilisesi yanındadır ve Venedik’teki Rönesans dönemi başyapıtlarından biridir. Tintoretto’nun elliden fazla eseri görülebilir. Çalışmalar veba ile savaşan San Rocco adına yapılmıştır. 1500’lerde yapılan bu eserler 23 yılda tamamlanmıştır ve her biri bir başyapıttır. En önemli olanı ise “Crucifixion” (Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesi) adlı çalışmadır.
• Scuola Grande di San Marco: 13. yüzyılda Venedik’te inşa edilen altı hayır kurumundan biridir. 19. yüzyılda bir hastaneye dönüştürülmüştür. Harika dış yüzü ise 15. yüzyıla kadar gider. Venedik’in en büyük meydanlarından biri olan Campo San Giovanni e Paolo’ya bakar.
• Frari Santa Maria Gloriosa Bazilikası (İng & İta: Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari): Venedik gezilecek yerler listemizdeki önemli dini yapılardan biridir. San Polo’nun merkezindeki kilisede değerli heykeller ile resimler görülebilir. Titian’ın ünlü “Assunta” adlı eseri de buradadır. Kiliseye giriş ücreti 3 Euro’dur.
• Carlo Goldoni Evi (İng: Carlo Goldoni’s House, İta: Casa di Carlo Goldoni): San Polo’da bulunan ve asıl ismi Ca’Centanni olan küçük bir saraydır. Ünlü Venedikli oyun yazarı Carlo Goldoni 18. yüzyılda burada doğmuştur. Günümüzde yapı, Venedik Tiyatro ve Tiyatro Sanatı Müzesi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca küçük bir kukla tiyatrosuna da ev sahipliği yapmaktadır.
• Santa Maria dei Miracoli (İta: Chiesa di Santa Maria dei Miracoli): “Mermer Kilise” olarak da bilinir. Renkli mermerleri, dış duvarındaki sütunlar ve yarı dairesel eğrilik ile Venedik Rönesans döneminin ilk örneklerindendir. Dairesel dış yüzü Milano’daki Donato Bramante’nin kiliselerini andırmaktadır. 1481 – 1489 yılları arasında inşa edilen Santa Maria dei Miracoli ihtişamlı iç mekanıyla günümüzde düğünlerin yapıldığı bir kilisedir.
• Denizcilik Müzesi (İta: Museo Storico Navale): Venedik gezilecek yerler listesindeki eğlenceli müzeler arasında yer alır. Müzede İkinci Dünya Savaşı’na ait bazı eşyalar ve İtalya’da yapılan bazı nesneleri sergilenmektedir. En etkileyici şey 1728 yapımı ünlü Bucintoro gemisidir. Müzenin üçüncü katında Çin ipekleri sergilenirken dördüncü katında Viking çalışmaları görülebilir. Deniz ile bağlantılı ürünler açısından zengin olan müze, Venedik’in ana müzelerindendir.
• Marciano Müzesi (İng: Marciano Museum): San Marco Bazilikası’nın bir parçasıdır. Venedik’te en çok ziyaret edilen müzelerden olan müze balkonundan eşsiz bir manzara izlenebilir. Müzede dini eşyalar, mücevherler, el yazmaları ve mozaikler sergilenmektedir.
• Riva degli Schiavoni: Venedik’in en kalabalık noktalarından biridir. Palazzo Ducale ve Venedik Tersanesi (Arsenale) arasında yer alır. Slav rıhtımı olarak kullanılan ve bu şekilde bilinen Riva delgi Schiavoni’de günümüzde hediyelik eşya satan dükkanlar, büfeler ve dondurmacılar görülebilir.
• Venedik Tersanesi (İng: Venetian Arsenal, İta: Arsenale di Venezia): Venedik gezilecek yerler listesindeki önemli noktalar arasında yer alır. Yapıldığı zamanlarda dünyanın en büyük gemi tersanesi olarak bilinmektedir. Tersane şehrin deniz kuvvetlerinde de önemli bir rol oynamıştır. Tersaneye 15. yüzyılda yapılan süslemeli bir kemerden girilir ve bu kemeri MÖ. 6. yüzyıla ait aslanlar korur. Ünlü yazar Dante’nin “Cehennem” adlı eserini burayı görerek ve sıcaktan etkilenerek yazdığı düşünülür.
• Chiesa di San Zaccaria (İng: San Zaccaria): 15. yüzyılda inşa edilen dünyanın en güzel Rönesans kiliselerinden biridir. Birçok önemli resmi bünyesinde barındıran kilisede Bellini’nin Meryem Ana’nın Hz. İsa ve Azizler ile ilgili çalışması da görülebilir. Kilise, John the Baptist’in babası Aziz Zacharias’a adanmıştır.
• Chiesa della Madonna dell’Orto (İng: Madonna dell’Orto): Venedik’in güzel kiliselerinden biridir. 14. yüzyılda bölgesel bir dini lider olan Humiliati tarafından yapılmıştır. Kilisenin en çok ilgi çeken kısmı Meryem Ana ve bir çocuk heykelinin olduğu yerdir. Bunun dışında Son yargı, Altın Buzağıya Tapınış ve Bakire Meryem’in Tapınağa sunulması gibi ünlü eserler de kilisede görülebilir.
• Squero di San Trovaso: 17. yüzyılda yapılan küçük bir tersanedir. Burası hala Venedik gondollarının yapılıp tamir edildiği bir mekandır.
• Santi Giovanni ve Paolo Kilisesi (İng: Santi Giovanni e Paolo, İta: Basilica dei Santi Giovanni e Paolo): Venedik’in en büyük kiliselerindendir ve bazı benzer özellikleri nedeniyle Venedik’in Pantheon’u olarak anılır. 15. yüzyıldan sonra birçok kralın cenaze töreni burada yapılmış ve 25 kral bu kiliseye defnedilmiştir.
• Doğa Tarihi Müzesi (İng: Natural History Museum of Venice, İta: Museo di Storia Naturale di Venezia): Venedik gezilecek yerler listesindeki bir diğer müzedir. Fondaco dei Turchi’de yer alır. Büyük Kanal’daki 13. yüzyıl Bizans eserlerinden biridir. 1922 yılından itibaren Doğa Tarihi Müzesi olarak kullanılmaya başlanan müzede fosil koleksiyonları ve bir dinazor iskeleti görülebilir.
• Fondazione Querini Stampalia: St. Marco Meydanı’nda bulunan bir Rönesans dönemi sarayıdır. 1868’de ardında hiç varis olmadan ölen Giovanni Querini’nin mirasıdır. Günümüzde bir kültür merkezi olarak kullanılmaktadır.
• Venedik Gettosu (İng: Venetian Ghetto, İta: Ghetto di Venezia): Venedik Cumhuriyeti’nin Roma Katolik Kilisesi’ni memnun etmek için Yahudileri gönderdiği yerdir. Aslında bu bölgenin olumsuz bir anlamı yoktur. Venedik’te Türk ve Alman tüccarların yaşaması için de ayrı bölgeler vardır. Fakat 18. yüzyıla kadar Yahudilerden ağır vergilerin alındığı ve istedikleri işleri yapmalarına izin verilmediği bir gerçektir. Ghettoyu  Ponte dele Guglie’ye yürüyerek ya da deniz otobüsle geçerek görebilirsiniz. Burada Ghetto Nuovo, Ghetto Vecchio ve Yahudi Birliği Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Günümüzde de Ghetto Venedik’in en fakir yerlerinden biridir.


No comments:

Post a Comment